Pirjo Peltonen-Sainio: PeltoOptimi-työkalu

Tutkimusprofessori Pirjo Peltonen-Sainio Luonnonvarakeskuksesta kertoi PeltoOptimi-työkalusta, joka löytyy Luonnonvarakeskuksen Taloustohtori-portaalista. Se on lähiaikoina viljelijöiden käytettävissä. Työkalu ohjaa peltolohkot tuotantokyvyn ja muiden ominaisuuksien perusteella eri käyttötarkoituksiin: kestävään tehostamiseen, laajaperäistämiseen ja metsitykseen.

 

 

 

 

 

Roope Näsi: Drooni- ja satelliittikuvien hyödyntämismahdollisuuksia suomalaisilla maatiloilla

Tutkija Roope Näsi Maanmittauslaitokselta kertoi, että drooni- ja satelliittikuvilla on maataloudessa monia hyödyntämiskohteita kuten rikkakasvipesäkkeiden paikallistaminen, nurmisadon arviointi ja salaojien dokumentointi. OPAL-Life -projektissa kymmeniä lohkoja on kartoitettu drooneilla vuosien 2016-2019 aikana. Niitä on hyödynnetty mm. pellonkäytön optimoinnissa.

 

 

 

 

 

Heikki Lehtonen: Profitability of soil renovation at cereals farms in south-west Finland

Tutkimusprofessori Heikki Lehtonen Luonnonvarakeskuksesta esitti peltojen erilaisten peruskunnostusten kannattavuuslaskelmia. Laskelmissa käytettiin 30-vuotista viljelykiertomallia. Nykyisillä alhaisilla markkinahinnoilla investointien takaisinmaksuajat ovat melko pitkiä.