OPAL Life on saanut vuoden jatkoajan, joten projekti jatkuu 31.3.2022 asti. Jatkoaika myönnettiin mm. hankkeessa kehitetyn PeltoOptimi-työkalun käytäntöön viennin perusteella.

Luonnonvarakeskuksen Taloustohtori-sivustolta löytyvän työkalun avulla viljelijä voi tarkastella omia ja vuokraamiaan peltolohkoja. Tarkoituksena on tukea viljelijän peltolohkojen kohdentamista useiden perusominaisuuksien ja tuotantokyvyn perusteella eri käyttötarkoituksiin: kestävään tehostamiseen eli ruoantuotantoon, laajaperäistämiseen eli ympäristötekoihin ja metsitykseen. Projektissa alusta asti mukana olleet 20 pilottiviljelijää ovat antaneet arvokkaan panoksen työkalun kehittämistyöhön.

Sivustolla oleva esimerkkitila on Luken Jokioisten tutkimustila, yksittäisten viljelijöiden tietoja ei julkaista. Työkalu laajeni ensimmäisenä maaliskuussa reilun 1000 lounaissuomalaisen viljelijän käyttöön. Alueelta on eniten saatavissa satelliittiaineistoista laskettuja tietoja peltolohkojen tuotantokyvystä. Viljelijät saavat rauhassa tutustua palveluun, sillä heiltä kerätään palautetta loppuvuodesta. Halutessaan sitä voi antaa jo Taloustohtori-sivuston kautta. Saadun palautteen perusteella on mahdollista kehittää työkalua.

Maaseudun Tulevaisuus tiedotti aiheesta 30.3. julkaistussa artikkelissa. Järjestimme lisätietoa kaipaaville viljelijöille infotilaisuuden sekä julkaisimme myös videon työkalun käytöstä. Tarkempaa tietoa PeltoOptimista löydät täältä.